уторак, 20. август 2013.

Smisao ašrama i pravila ponašanja

Ašram prema Vedskoj tradiciji i učenju Veda doslovno znači (a-dobrodošli,  šram-raditi) mesto gde ste dobrodošli nešto raditi za druge i za sebe. Ašram tako označava mesto gde se radi na sebi u duhovnom smislu. 

To je mesto duhovne aktivnosti kroz svakodnevno praktikovanje joge u svim njenim oblicima jednako, praktikovanje karma joge, bakti joge, đan joge i rađa joge uz način života koji omogućava potpuno posvećivanje tom zadatku.Ašram je mesto gde ćete naći utočište bez ikakve diskriminacije i gde ste uvek dobrodošli.
Ašram je mesto duhovnosti, mira i unutrašnje radosti. To je mesto duhovnog rada - 
kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg. Stoga u ašramu treba negovati i održavati atmosferu svetosti, sklada, razumevanja, jedinstva, nesebičnosti i služenja. U ašramu nisu prikladni razgovori niti aktivnosti u suprotnosti s duhovnim principima i ahimsom (sveobuhvatnim nenasiljem). Ašram svake duhovne škole ima i svoj poseban kodeks, no postoje i neka opšta pravila. U ašramu nije preporučljivo razgovorati o svetovnim temama, politici, neozbiljno ponašanje, kritikovanje, ogovaranje, dolazak u neprikladnoj odeći ili dolazak u neodgovarajuće vreme (za vreme, meditacije, molitve, drugih programa i noćnog odmora).Odeća u kojoj se dolazi u ašram treba poticati duhovnu atmosferu i biti čista, a neke škole imaju i svoje „uniforme“ koje treba shvatiti kao npr. kimono u borilačkim veštinama - to je odeća kojom odajete poštovanje ašramu, svojoj školi, učitelju i na kraju sebi samima i svima oko vas. 

Нема коментара:

Постави коментар