понедељак, 2. септембар 2013.

Joga dijeta = idealna za mršavljenje i oblikovanje tela

Kod joga dijete možete voditi ispunjen i zdrav život, istovremeno štiteći svoje telo od raznih oboljenja i bolesti. Ova dijeta podržava prirodnu ravnotežu prirodnih snaga u telu, obogaćujući organe i tkiva korisnim nutritivima i podiže mentalnu energiju. Pravila joga ishrane su prilično jednostavna i razumljiva.
Osnovna pravila joga dijete
  • Nikad ne jedite stojeći. Sedite i uživajte u jelu;
  • Jedite tri obroka dnevno;
  • Nikada ne podgrevajte hranu ponovo;
  • Pijte 6-8 čaša vode dnevno. Nemojte zameniti vodu sa čajevima, sokovima i ostalim pićima;
  • Izbegavajte prženu hranu, ova hrana je veoma teška za varenje i iritira želudac;
  • Učinite hranu privlačnom, na primer ukrasite je svežim biljem.
Primer dijetnog plana

·        Prvi doručak: 150-200 grama bilo kog voća;
·        Drugi doručak: Šolja povrtne supe bez masnoće (250 ml), 100-150 grama posnog kuvanog mesa (teletina, junetina, riba ili piletina bez kože), salata od svežeg povrća bez dodataka (možete začiniti sokom od limuna).
·        Ručak: Šolja povrtne supe bez masnoće (250 ml), 100-150 grama sira ili kuvano jaje, salata od svežeg povrća bez dodataka (osim soka od limuna), čaša niskomasnog jogurta ili mleka;
·        Večera: 150-200 grama bilo kog voća.
·        Možete jesti različitu hranu. Na primer, danas jedete riblju čorbu i ribu. Sutra ćete jesti pileću supu i piletinu. Možete napraviti veoma jednostavnu salatu od kupusa, cvekle, šargarepe i luka. Varijacije su brojne a jedino ograničenje je vaša mašta.
·        Raspored obroka sa dva doručka daje mogućnost da obroke rasporedite tako da ne gladujete i lako se prilagođava bilo kojem dnevnom ritmu. Obroci su izbalansirani ishrana i telo ne pati od nedostatka vitamina i minerala.

·        Efekat joga dijete možete značajno poboljšati svakodnevnom fizičkom aktivnošću. Iako nosi ime u kome se spominje joga - nije neophodno da se bavite jogom - dovoljna je i četrdesetominutna žustra šetnja, vožnja bicikla ili plivanje. Bitno je da ste svakodnevno u planiranom pokretu.

Нема коментара:

Постави коментар