понедељак, 19. август 2013.

Instruktorka joge sa devedest i četiri godine

U 94. godini života Tao Poršon Linč praktikuje jogu već sedam decenija. Nedavno je objavila čak i DVD sa instrukcijama pod nazivom “Joga sa Tao” i dokazuje da za nju nema penzije. Kada su je pitali zašto tako mnogo voli jogu ona je rekla: “To je radost života, osećaj da kad ste u dodiru s njom, neka divna moć ulazi u vas i ništa nije nemoguće”. 

Četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka Tao je bila glumica koja je igrala širom Evrope, Indije i Holivuda. Iako je u početku bila skeptična prema jogi, na posletku je ipak probala i “navukla se”. Vežbala je kod renomiranih jogija poput B. K. S. Ijengara, osnivača Ijenag Joge i Šri K. Patabi Joisa, utemeljivača Aštanga Joge. Na posletku je i sama postala učitelj i i dalje drži časove nekoliko puta nedeljno. “Kada učenici misle da nešto ne mogu da urade, a onda iznenada shvate da mogu, izraz na njihovom licu je izuzetan”, kaže Tao. “Veliki osmeh im obasja lice, a ja osećam da mi ni dijamant ne bi više značio”. Ona kaže da dobro zdravlje i dugovečnost duguje kombinaciji joge i igranja. A njen savet za ljude... 


“Ne odgađajte obaveze. Ako nešto želite da uradite, a setite ga se jedan minut posle ponoći, već ste zagazili u drugi dan”, kaže ona. 
Ističe još jednu važnu stvar: neustrašivost. “Ne ustajte ujutru sa mišlju:’Da li moram kod lekara? Da li sam uzeo lek?’ Ne. Kada ustanete, razmišljajte o novom danu bez straha”, kaže Tao.



Нема коментара:

Постави коментар