субота, 14. децембар 2013.

"Hraniti" se čulima - čulo ukusa

Čulo ukusa: Kupus, citrus, limun, banana, krompir, musli, proteinska dijeta; dijeta po krvnim grupama, po tipu doše (ajurvedska)... postoji toliko raznih dijeta, da se ne mogu sve ni nabrojati. Naravno ne treba se samo ograničavati na jednu nego kombinovati razne pristupe. Sa druge strane nije dobro ni da se rasplinemo, pa da na kraju ne postignemo ništa konkretno. Svako od nas je individua, univerzum za sebe. Nešto što nama savršeno odgovara i prija, drugome može čak da škodi.
Kad je hrana u pitanju u organizam je potrebno unositi ono što njemu koristi, a ne upravljati se po onome što je ukusno. To znači da treba jesti i ono što je zdravo, a ne samo ono što prija našem jeziku. Naravno, neretko se dešava da nam se ne sviđa ukus onoga što je zdravo za nas, a sviđa nam se ono što nije. To je posebno izraženo danas, kad su Mekdonald, brza hrana i pekare svakodnevna pojava i deo kulture gradske ishrane i brzog življenja. Kao zaštitu od toga bi trebalo da stavimo filter od nezdrave hrane i da obrazujemo i informišemo sebe o značaju organskih, integralnih i prirodnih namirnica i njihovom uticaju na naše zdravlje, kao i o uticaju nezdrave, genetski modifikovane.

Ovo je proces koji treba postepeno da uvodimo, tačnije da se naviknemo vremenom na ukus zdrave hrane, koja nam se u početku možda uopšte ne sviđa, ali kasnije može da nam postane omiljena. Ukus zdravog ne mora uvek da se poklapa sa našim ličnim ukusom. Zapravo to je samo stvar navike, ukus može da se izgrađuje. Znate kad za nekoga kažu da nema ukusa u odevanju? To se može izgraditi, kao i čulo ukusa, koji je zapravo potrebno nadgraditi.

Čakra: Svadistana - Svesnost i fokus na čulo ukusa stimuliše element vode i karličnu čakru, povezanu sa radošću, uživanjem, seksualnošću, kreativnošću. Jača kontrolu nad željom za instant uživanjem, smanjuje odbojnost prema neprijatnim stvarima.

Нема коментара:

Постави коментар