Bamija (okra, gospini prsti) bogata je biljnim
vlaknima, koja su bitna za održavanje zdravih nivoa holsterola u krvi.
Sadrži razne vitamine i minerale, naročito
vitamine grupe B: folnu kiselinu, vitamine B1, B2, a posebno je bogata
vitaminom B6, u jednoj porciji sadži 10% preporučenih dnevnih vrednosti. Sadrži
polisaharide, koji poboljšavaju protok krvi i deluju stimulativno. Bogata je i
antioksidansima, posebno epoikatehinom, katehinom, rutinom i kvercetinom (rutin
doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, a kvercetin je dobar za disajne puteve,
jer pomaže eliminaciju sluzi).
Zahvaljujući svim ovim materijama, kada se doda u obrok, bamija može da uspori apsorpciju šećera u krvo, što je dobro za one koji nastoje da održe stbilne nivo glukoze u krvi. Zahvaljujući bogatstvu pektinima, može da pomogne da se snizi holesterol u krvi do 10%. Njena osobina da poboljšava protok krvi doprinosi takođe I boljem funkcionisanju mozga (razmišljanje I memorija).
Bamija je odlična je za pripremanje sosova i supa zato što sadrži želatinozni sok koji se odlično meša sa kuvanim jelima. Ali, ako ne volite takvu vrstu jela, možete da pripremite bamiju i tako što ćete je kratko propržiti u tiganju. Tako pripremljena, odlično se slaže sa palentom i sličnim jelima.
Нема коментара:
Постави коментар