субота, 7. децембар 2013.

Savršen napitak u hladnim večerima

Prilikom pripreme savršene šoljice zelenog čaja treba imati na umu nekoliko važnih stvari.
Kvalitet vode: Dobar kvalitet vode je od esencijalnog značaja za dobru šolju čaja. Generalno gledano, gradska voda jednostavno nije dovoljno dobra. Iako je u Srbiji voda bakteriološki ispravna, uglavnom je previše tvrda za pravljenje čaja. S’toga je bolje koristiti flaširanu vodu ili vodu dobijenu iz specijalnih filtera za vodu.



Temperatura vode: Sa temperaturom vode se najčešće prave greške. Ako je voda previše vruća odnosno provrela, vaš čaj će postati gorak i izgubiće najveći deo svojih lekovitih svojstava! 

Zeleni čaj treba pripremati sa temperaturom vode između 75 i 80 stepeni po Celzijusu. Pošto voda vri na 100 stepeni, treba je ili ohladiti dodavanjem malo sveže hladne vode ili prekinuti zagrevanje kada je vrenje blizu (pojavljuju se sitni mehurići koji sa dna posude kreću ka površini)

. Provrelu vodu možete hladiti i preručivanjem iz jedne posude u drugu ili jednostavno sačekati minut ili dva. Najbolje je u početku koristiti termometar i vežbati dok se ne ovlada tehnikom i stekne dobar osećaj kada je postignuta prava temperatura vode.
Vreme pripremanja: Još jedan kritičan element u procesu pripremanja zelenog čaja je vreme koje ćete ga držati u vodi! Dva do tri minuta je sve što je potrebno. Duže držanje čaja u vodi proizvešće prejak i gorak ukus. Takođe je jako važno ne mešati i ne mućkati čaj dok stoji u vodi jer će u suprotnom čaj biti mutan a to će uticati na ukus. Ostavite čaju prostora da se proširi tj. nabubri.
Zeleni čaj je kompaktan i u vodi se širi te mu za to treba prostora. Čaj je zbog toga najbolje spremati u kineskim ili japanskim čajnicima koji su dizajnirani sa ovom činjenicom na umu. Takođe, ovi čajnici su napravljeni od pečene gline što je najbolja okolina za pripremu dobrog čaja. 

Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To je normalna pojava, Ako želite, ispijte i to.

Нема коментара:

Постави коментар