Kvalitet vode: Dobar kvalitet vode je od esencijalnog značaja za dobru
šolju čaja. Generalno gledano, gradska voda jednostavno nije dovoljno
dobra.
Iako
je u Srbiji voda bakteriološki ispravna, uglavnom je previše tvrda za
pravljenje čaja.
S’toga je bolje koristiti flaširanu vodu ili vodu
dobijenu iz specijalnih filtera za vodu.
Temperatura
vode: Sa temperaturom vode se najčešće prave greške. Ako je
voda previše vruća odnosno provrela, vaš čaj će postati gorak i izgubiće
najveći deo svojih lekovitih svojstava!
Zeleni čaj treba pripremati sa temperaturom vode između
75 i 80 stepeni po Celzijusu. Pošto voda vri na 100 stepeni, treba je ili
ohladiti dodavanjem malo sveže hladne vode ili prekinuti zagrevanje kada
je vrenje blizu (pojavljuju se sitni mehurići koji sa dna posude kreću ka
površini)
.
Provrelu vodu možete hladiti i preručivanjem iz jedne posude u drugu ili
jednostavno sačekati minut ili dva.
Najbolje je u početku koristiti termometar i vežbati
dok se ne ovlada tehnikom i stekne dobar osećaj kada je postignuta prava
temperatura vode.
Vreme pripremanja: Još jedan kritičan element u procesu pripremanja
zelenog čaja je vreme koje ćete ga držati u vodi!
Dva do tri minuta je sve što je potrebno. Duže držanje
čaja u vodi proizvešće prejak i gorak ukus. Takođe je jako važno ne mešati
i ne mućkati čaj dok stoji u vodi jer će u suprotnom čaj biti mutan a to
će uticati na ukus.
Ostavite čaju prostora da se proširi tj. nabubri
.
Zeleni čaj je kompaktan i u vodi se širi te mu
za to treba prostora. Čaj je zbog toga najbolje spremati u kineskim ili
japanskim čajnicima koji su dizajnirani sa ovom činjenicom na umu. Takođe, ovi
čajnici su napravljeni od pečene gline što je najbolja okolina za pripremu
dobrog čaja.
Kada sipate čaj u šolju videćete sićušne
trunke čaja koje plivaju svuda po njemu i koje se na kraju istalože na dnu. To
je normalna pojava, Ako želite, ispijte i to.
Нема коментара:
Постави коментар