Minimum jednom u godinu dana vam dobro dođe da se “oslobodite”
raznoraznog otpada, koje je vaše telo revnosno skupljalo i skladištilo na
sigurno, ne pitajući vas za dozvolu. S druge strane, sami ste krivi, taj otpad
ste vi uneli u svoje telo. Sada je red na detoksikaciju ili ste u problemu.
Detoksikacija je proces
čišćenja organizma od toksina, koji slabe imunitet i povećavaju rizik od
obolevanja. Sprovođenje detoksikacije dvaput godišnje postalo je gotovo nužno,
a svakako preporučljivo. U našem organizmu ima štetnih materija različitog porekla: pesticida, dodataka hrani, konzervanasa,
alergena, kiselina i soli teških metala, radionukleida nitrata, raznoraznih
hemijskih stimulatora, antibiotika, slobodnih radikala, ali i produkata
metabolizma koji se obrazuju u svakom, pa i u potpuno zdravom organizmu. Ali ne
treba brinuti, naše telo poseduje idealan sanitarni čvor koji se sastoji od pet
međusobno usklađenih sistema, a to su: limfni, respiratorni, urinarni,
digestivni i koža. Pluća putem disanja često dolaze u dodir s toksinima;
jetra je najvažniji organ detoksikacije koja može biti oštećena prevelikim
brojem toksina; creva odstranjuju toksine u probavnom sistemu pomoću
peristaltike i sprečavaju zatvor; limfa snižava nivo šećera u krvi i krvni
pritisak, eliminiše holesterol, sprečava srčani i moždani udar; bubrezi zajedno
s bešikom odstranjuju ureu i mokraćnu kiselinu.
Tokom zime poželjno je da poštujete sledeće smernice: Uvođenje dana odmora od
hrane kada omogućujemo organizmu da energiju, koju bi inače potrošio na varenje,
leukocitozu hrane i detoksikaciju od ostataka nesvarene i neiskorišćene
hrane, investira u procese regeneracije i čišćenja. Stvoriti naviku dodavanja
uz svaki osnovni obrok (sem svežeg voća) 1-2 supene kašike pšeničnih klica i
1-2 supene kašike mlevenih sirovih semenki lana, bundeve, susama. To će se
odraziti na redovnije i kvalitetnije pražnjenje i postepeno čišćenje creva od
stvrdnutih naslaga stare stolice (koje skoro svako, i pored redovnih stolica, u
crevima ima u proseku 3-5kg). Uz svaki osnovni obrok dodavati 1 supenu kašiku
nerafinisanog, hladno ceđenog, maslinovog i jednu čajnu kašiku lanenog ulja (ne
više od 3 puta dnevno). Na taj način ćemo podstaći redovnije pražnjenje žuči,
bolju detoksikaciju organizma, značajno ćemo umanjiti mogućnost stvaranja
kamena, peska i mulja u jetri i žučnoj kesi, poboljšaćemo proces varenja hrane,
pomoći čišćenju krvnih sudova, boljoj cirkulaciji krvi, boljem funkcionisanju
zaštitnog sistema i boljem radu srca.
Kada sprovodite čišćenje organizma, vrlo bitno je da vodite računa o vremenima obroka. Pogotovo, ako u danima odmora od hrane koristite voće, povrće, biljni jogurt i biljno mleko, to kombinujte npr. ovako: voćni obroci oko 8 ujutro i oko 12; oko 14 pojesti salatu sa biljnim jogurtom ili biljnim mlekom, isto uraditi u 18 časova, a oko 21 čas pojesti voće; napici se koriste prema potrebi, od ustajanja do 13:30; od 17 do 17:30 i posle 21.
Нема коментара:
Постави коментар