Nadutost ili nadimanje nastaje kao posledica
povećanog stvaranja gasova u crevima koje izazivaju bakterije sa nesvarenim
ugljenim hidratima i belančevinama. U najčešće uzroke ovih problema spadaju
preobimni obroci, gutanje vazduha, uzimanje tečnosti uz obrok i loša
kombinacija namirnica.
Da bi se sprečila i otklonila nadutost trebalo i
se pridržavati određenih pravila:
Uzimati male česte obroke.
Dobro žvakati hranu.
Leguminoze, posebno pasulj, treba duže da bubri, odnosno da se voda u toku potapanja češće menja.
Primeniti postupak pasiranja kod pripreme leguminoza, žitarica i povrća kao što su brokoli, celer, šargarepa, itd.
Umesto svežeg hleba koristiti malo odstajali hleb ili tost.
Dodavati karminativne začine i kuvati karminativne čajeve (kim, anis, komorač, mirođija, nana, đumbir, korijander, bosiljak).
Dobro žvakati hranu.
Leguminoze, posebno pasulj, treba duže da bubri, odnosno da se voda u toku potapanja češće menja.
Primeniti postupak pasiranja kod pripreme leguminoza, žitarica i povrća kao što su brokoli, celer, šargarepa, itd.
Umesto svežeg hleba koristiti malo odstajali hleb ili tost.
Dodavati karminativne začine i kuvati karminativne čajeve (kim, anis, komorač, mirođija, nana, đumbir, korijander, bosiljak).
Da biste se oslobodili gasova, pijte čajeve:
kamilica, nana, pelen, lincura, hajdučka trava.
Нема коментара:
Постави коментар