Zatvor može uzrokovati
druge, vrlo neugodne bolesti poput analnih fisura (oštećenja sluznice analnog
kanala), čira rektuma i, vrlo često, hemoroida; tako se stvara začarani krug
zbog kog se stanje stalno pogoršava. Zatvor se može javiti samo povremeno ili
pak prerasti u hroničan problem ako potraje duže od šest nedelja. Opstipacija
je često praćena umorom, jer se organizam nedovoljno oslobađa toksina iz
sadržaja creva. Kad je prolaz crevnog sadržaja usporen, sluznica creva duže
upija vodu i stolica postaje tvrda. Creva ne služe samo za preradu
hrane već su i „centrala” imunog sistema. Kad su aktivna i efikasna, crevne
sluzokože šalju u krvotok samo hranljive materije. Kad posustanu, zapaljeno
tkivo više nije nepropustljivo, pa u promet stiže i opasni „otpad”. Napadnut je
imuni sistem! Problem opstipacije
(zatvora) možete rešiti i upotrebom prirodnih laksativa. Ako vas muči opstipacija, vlakna iz opne
pirinčanog zrna stimulišu pražnjenje creva. Uvrstite integralni pirinač u svoj
jelovnik zajedno sa drugim namirnicama bogatim vlaknima i fermentiranim mlečnim
proizvodima, kako biste popravili crevnu floru. Pijte puno vode bogate
magnezijumom i jedite polako. Ako opstipacija i dalje traje, konsultujte se sa
lekarom. Evo nekoliko namirnica
koje će vam pomoći u tome.
Lan
- seme lana se
koristi, između ostalog, za zaštitu sluzokože - spolja i iznutra. Kako ima
osobinu da omekšava, upotrebljava se protiv zatvora i za čišćenje creva.
Mlevene semenke lana ili pripremljena sluz od ovog semena, sa jedne strane
omekšava sadržaj creva, a sa druge "podmazuje" creva i olakšava
kretanje sadržaja kroz njih. Sluz se pravi tako što se 10 grama semena potopi u
1,5 decilitar vode i ostavi da stoji šest do dvanaest sati, uz povremeno mešanje.
Procedi se i uzima do pet kašika dnevno.
Pasulj
- lekari i
nutricionisti preporučuju što više dijetetskih vlakana u ishrani, pri čemu je
pasulj odličan izbor. Vlakna podstiču i održavaju pravilnu probavu i sprečavaju
opstipaciju, pa su pomoć i prevencija kod lečenja hemoroida, divertikuloze
(formiranje "džepova" u zidu creva, koji se javljaju na mestima gde
krvni sudovi probijaju zid creva), sindroma iritabilnog kolona, raka debelog
creva... Pored pozitivnog uticaja na crevni sistem, pasulj smanjuje nivo
holesterola i šećera u krvi i srečava razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema
(prema jednoj studiji, rizik opada i za 82 odsto).
Suve šljive - od davnina su poznate kao voće koje
deluje kao prirodni laksativ. Osim toga, i sveže i suve šljive predstavljaju
pravu malu riznicu kalijuma, vlakana i vitamina K, dok se u tragovima mogu naći
magnezijum i gvožđe. U bilo kom obliku, šljiva je izuzetno bogata
fitonutrijentima, neohlorogenskom i hlorogenskom kiselinom. Te supstance su
klasifikovane kao fenoli, a njihova uloga kao antioksidanasa je potvrđena u
više naučnih istraživanja. Osim toga, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C,
koji potpomaže usvajanje gvožđa - šljiva predstavlja pomoćno sredstvo u
prevenciji i lečenju anemije, problema koji je naročito aktuelan tokom
trudnoće.
Povraćanje u trudnoći
i povećana potreba za tečnošću pogoršavaju stanje opstipacije. Upravo zbog toga
lekari upozoravaju: u trudnoći je prevencija opstipacije vrlo važna i zbog
mogućih posledica za majku i plod (hemoroidi, analne fisure, crevne infekcije
do kojih dolazi zbog predugog zadržavanja stolice u crevima). Pre svega, treba
voditi računa o ishrani, koja mora biti bogata vlaknima i vodom. Uz to, ako je
potrebno (ali isključivo pod lekarskim nadzorom) buduća majka može uzimati
topiva vlakna: apsorbirajući velike količine vode ta vlakna stvaraju neku vrstu
gela koji stolicu čini mekšom i olakšava pražnjenje.
Нема коментара:
Постави коментар