Ne pušite
cigarete, ali zato ste redovan posetilac „bulevara mesa“ na Novom Beogradu, gde
duž nekih stotinjak metara imate pregršt različitih lokala kada je reč o brzoj
hrani. U problemu ste. Cigareta ili brza hrana, u istom ste košu, kako god
okrenete. Svetska statistika ukazuje da je stopa smrtnosti od brze hrane
približna onoj koju izaziva duvan.
Srbija se
od skoro pridružila zemljama u kojima procenat gojaznih nadmašuje procenat
mršavog i neuhranjenog stanovništva. Svaki treći stanovnik Srbije trenutno
spada u kategoriju gojaznih, najveći procenat gojaznih je zastupljen kod
stanovništva starosne dobi između 25 i 65 godina. Dvadeset odsto srpske dece
ima problema sa težinom. Glavni uzroci gojaznosti su nezdrava ishrana i odsustvo
fizičke aktivnosti. U zadnjih deset godina populacija koja je vrlo podložna
gojenju jesu deca. Deca koja mnogo gledaju televiziju, svakodnevno konzumiraju
gazirane sokove, slatkiše i grickalice, dok s druge strane vrlo retko ili
uopšte ne jedu voće i povrće. To su rezultati najnovijeg istraživanja koje je
uključivalo trinaest hiljada đaka u Americi. Svaki sat gledanja TV programa
preko proseka (dva i po sata dnevno) povećava verovatnoću za 18 odsto
da će dete svakodnevno jesti slatkiše, za 24 odsto da će minimum jednom dnevno
popiti gazirani sok i za 14 odsto da će bar jednom nedeljno jesti u restoranu
brze hrane.
Pored gojaznosti, brza hrana utiče vrlo često i na crevne bolesti, pogotovo u letnjim mesecima. Kvarljiva hrana, visoke temperature i nečistoća čine glavne faktore leti za dobijanje crevnih bolesti u slučaju konzumiranja brze hrane. Stručnjaci ukazuju da su crevne infekcije najčešće uzrokovane virusima ili bakterijama koje se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi. U kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi i mesne prerađevine. Savetuje se izbegavanje jela iz lokala brze hrane u kojima ista stoje na toplom, to jest hrana nije izložena u frižiderima.
Pored gojaznosti, brza hrana utiče vrlo često i na crevne bolesti, pogotovo u letnjim mesecima. Kvarljiva hrana, visoke temperature i nečistoća čine glavne faktore leti za dobijanje crevnih bolesti u slučaju konzumiranja brze hrane. Stručnjaci ukazuju da su crevne infekcije najčešće uzrokovane virusima ili bakterijama koje se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi. U kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi i mesne prerađevine. Savetuje se izbegavanje jela iz lokala brze hrane u kojima ista stoje na toplom, to jest hrana nije izložena u frižiderima.
Ako ste u
zadnje vreme depresivni, možda je razlog način vaše ishrane. Istraživanja su
ukazala na činjenicu da konzumiranje brze hrane ima negativan uticaj na
mentalno zdravlje, shodno tome ljudi koji je redovno konzumiraju češće su
depresivni. Ako redovno posećujete lokale brze hrane, šansa da razvijete
depresiju je za pedeset jedan odsto viša nego kada bi ste jeli kuvanu hranu.
Profil
prosečnog konzumenta brze hrane podrazumeva da je slabo fizički aktivan, samac,
puši i radi preko četrdeset pet sati nedeljno. Ako se često hranimo brzom
hranom unosimo velike količine zasićenih masnih kiselina, samim tim lakše
dolazi do degenerativnih promena moždanog tkiva.
Нема коментара:
Постави коментар