четвртак, 7. новембар 2013.

Joga doručak

Profesor Verner Kolat, dijetetičar i doktor medicine, ponudio je vrlo ukusan i hranljiv obrok, lak za pripremanje, koji je pokazao izrazito pozitivno dejstvo na organizam. Poznat je i pod nazivom joga doručak. 
Sastojci za jednu osobu: potrebno vam je do tri kašičice svežeg brašna od celog, mlevenog zrna pšenice (najbolje je pšenicu samleti u mlinu za kafu pre potapanja), 3-5 kašika vode, 1-2 kašike limunovog soka, 15g suvog voća usitnjenog, 100g jabuka narendanih neposredno pre upotrebe ili drugog svežeg sezonskog voća, kašika oljuštenih badema, lešnika, oraha... 
Kako se priprema? 
Uveče: U čašu stavite sveže samleveno brašno od pšenice, 3-5 kašika vode, ali nikako mleka. Promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi do jutra. Žitarice će celu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju hemijske transformacije koje izazivaju vrenje koje poboljšavaju prehrambenu vrednost i svarljivost Kolat doručka. 
U drugoj posudi potopiti 15g suvog voća (smokava, grožđa, urmi, šljiva...), sitno iseckanog.
Ujutru: Pomešajte sadržaj obe činijice koristeći pri tome vodu od natopljenog suvog voća, dodajte 1-2 kašičice svežeg limunovog soka. Dodajte 100g narendanih jabuka ili drugog usitnjenog voća. Mešavinu pospite orašastim plodovima (badem, lešnik, orah i sl). Ako vam je potreban jači obrok, možete dodati prema ličnom ukusu: kašiku badem ili lešnik krema, kašiku meda, kašiku malteksa. Jabuku treba rendati u trenutku serviranja da bi se izbegla oksidacija, jer ona mora ostati bela. Doručak će biti sočan, ali ne i tečan. 

Нема коментара:

Постави коментар