Profesor Verner Kolat, dijetetičar i doktor medicine, ponudio
je vrlo ukusan i hranljiv obrok, lak za pripremanje, koji je pokazao izrazito
pozitivno dejstvo na organizam. Poznat je i pod nazivom joga doručak.
Sastojci za
jednu osobu: potrebno vam je
do tri kašičice svežeg brašna od celog, mlevenog zrna pšenice (najbolje je
pšenicu samleti u mlinu za kafu pre potapanja), 3-5 kašika vode, 1-2 kašike
limunovog soka, 15g suvog voća usitnjenog, 100g jabuka narendanih neposredno
pre upotrebe ili drugog svežeg sezonskog voća, kašika oljuštenih badema,
lešnika, oraha...
Kako se priprema?
Uveče: U čašu
stavite sveže samleveno brašno od pšenice, 3-5 kašika vode, ali nikako mleka.
Promešajte i ostavite na sobnoj temperaturi do jutra. Žitarice će celu noć
bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju hemijske transformacije
koje izazivaju vrenje koje poboljšavaju prehrambenu vrednost i svarljivost
Kolat doručka.
U drugoj posudi potopiti 15g suvog voća (smokava, grožđa, urmi, šljiva...), sitno iseckanog.
U drugoj posudi potopiti 15g suvog voća (smokava, grožđa, urmi, šljiva...), sitno iseckanog.
Ujutru: Pomešajte
sadržaj obe činijice koristeći pri tome vodu od natopljenog suvog voća, dodajte
1-2 kašičice svežeg limunovog soka. Dodajte 100g narendanih jabuka ili drugog
usitnjenog voća. Mešavinu pospite orašastim plodovima (badem, lešnik, orah i
sl). Ako vam je potreban jači obrok, možete dodati prema ličnom ukusu: kašiku
badem ili lešnik krema, kašiku meda, kašiku malteksa. Jabuku treba rendati u
trenutku serviranja da bi se izbegla oksidacija, jer ona mora ostati bela.
Doručak će biti sočan, ali ne i tečan.
Нема коментара:
Постави коментар