уторак, 17. септембар 2013.

Šri Činmoj

Šri Činmoj (1931-2007), rođen je 27. avgusta 1931. kao Činmoj Kumar Goš u seocetu Šakpura u Istočnom Bengalu (danas Bangladeš). Bio je najmlađe od sedmoro dece u svojoj porodici. Posle smrti oba roditelja, dvanaestogodišnji Činmoj je 1944.godine stupio u Šri Aurobindov Ašram, duhovnu zajednicu u blizini Pondičerija u Istočnoj Indiji. Tu je proveo idućih 20 godina učeći i obavljajući duhovnu praksu u koju je spadala svakodnevna višečasovna meditacija, pisanje poezije, eseja, muzičkih kompozicija i bavljenje atletikom.
Još kao mladić, Šri Činmoj je doživeo niz dubokih unutrašnjih iskustava i u godinama koje su sledile dostigao veoma visoke nivoe meditacije. Godine 1964. se preselio u Njujork da bi svoja unutrašnja iskustva podelio sa iskrenim duhovnim tragaocima na Zapadu.
Po dolasku u Njujork, nastavio je sa dinamičnim životom ispunjenim neiscrpnom kreativnošću. Istakao se kao neverovatno plodan stvaralac u oblasti muzike, poezije, slikarstva, književnosti i sporta. U svim tim oblastima njegovi doprinosi su izuzetni i dalekosežni. Može se reći da je u osnovi svih aktivnosti ovog humaniste i umetnika, koga su neki nazvali i ostvarenim idealom renesansnog "univezalnog čoveka" (Homo universalis) bila potraga za svetskim skladom i ispunjenjem neograničenih potencijala ljudskog duha. Njegova jednostavna poruka – da svetski mir započinje od svakog pojedinca i da pomoću naših zajedničkih molitvi, meditacija i posvećenog služenja možemo da stvorimo ispunjujući svet mira  - ispoljila se u šitokom spektru incijativa koje su uključile na milione ljudi u bazične programe od srca srcu.
“Mir ne znači odsustvo rata. Mir znači prisustvo sklada, ljubavi, zadovoljstva i jedinstva. Mir znači plimu ljubavi u svetskoj porodici.” - Šri Činmoj

Нема коментара:

Постави коментар