субота, 24. август 2013.

Joga i trudnice

Vežbanje joge tokom trudnoće smanjuje depresivne epizode a sama vežba pomaže i u jačanju osećaja majčnistva, tvrdi novo istraživanje.Ovo je prvo istraživanje koje pokazuje da joga može biti veoma dragocena za buduće majke. Hormoni kod trudnica često utiču na promene raspoloženja pa tako jedna od pet trudnica zapadne u duboku depresiju. 
Istraživanja na Univerzitetu u Mičigenu su pokazala da joga uveliko olakšava neke neželjene simptome trudnoće. Buduće majke, koje su pod povećanim rizikom od mentalnih zdravstvenih problema, znatno će smanjiti simptome depresije ukoliko budu učestvovale u desetodnevnom programu praktikovanja joge. Naučnici takođe tvrde da joga jača vezu između majke i bebe u njenom stomaku. 

Vođa ovog istraživanja Maria Muzik kaže da trudnicama preporučuju ovakvu vežbu, jer ona donosi dobrobiti i mami i bebi. Poremećaj mentalnog zdravlja u trudnoći, uključujući depresiju i anksioznost, postali su ozbiljan zdravstveni problem, koji ostavljal posledice jer neke majke mogu doživeti trajnu razdražljivost pa kasnije mogu biti nesposobne da se nose sa stresom. Ukoliko se ne obrati pažnja na depresiju tokom trudnoće i ukoliko se ona ne leči, to bi moglo imati posledice i po odnos majke i bebe, jer majka kasnije nevoljno prihvata bebu, a moglo bi čak doći i do prevremenog porođaja.

Нема коментара:

Постави коментар