понедељак, 18. новембар 2013.

Pravilna nega zuba

Zube treba prati najbolje nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno, posle doručka i pre odlaska na spavanje. Vrlo je važno znati da se zubi ne smeju prati neposredno nakon jela. U tom periodu usled povišene kiselosti, zubna belina je posebno osjetljiva, pa se usled pranja četkicom za zube može oštetiti.
Za pranje zuba treba izabrati četkicu od veštačkih vlakana koja se, za razliku od prirodnih, lako održava i brzo suši pa nije podložna razvoju bakterija. Nakon upotrebe četkicu za zube treba temeljito oprati i dobro osušiti, a na šest do osam nedelja treba je obavezno zameniti novom. Kada je reč o pasti za zube, stručnjaci preporučuju one koje sadrže fluor, koji jača i štiti zube.

Pranje zuba treba da traje oko 3 minuta. Četkicom treba što strpljivije i što temeljnije u malim kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu, najprije obuhvatiti prednju, zatim unutrašnju površinu, a potom i grizne površine svih zuba. Prilikom pranja zuba laganim kružnim pokretima četkicom masirajte i zubno meso, a nemojte zaboraviti da očetkate jezik, na kojem se itekako skupljaju štetne bakterije.

Нема коментара:

Постави коментар