уторак, 3. децембар 2013.

Kako da imamo više energije

Iako to često nije očigledno, blaga dehidracija može biti izvor umora. Ako pijemo kofeinske napitke da nadoknadimo energiju, oni još više podstiču dehidraciju. Ako osećate da vam ponestaje energije, probajte najpre sa čašom-dve čiste vode, a ne sa gaziranim ili kofeinskim napicima.
 San je osnova za obnovu energije. Ali, važnije je koliko dobro spavate, nego koliko dugo spavate, kako bi se vaš imuni sistem reorganizovao i napunio. Dajte sebi vremena da se opustite pre spavanja. Relaksirajuća muzika ili šetnja u prirodi može da vam pomogne. Kad pođete na spavanje, postarajte se da isključite električne uređaje i sva svetla. Melatonin, hormon koji obnavlja organizam, luči se samo u mraku.

Postoje vežbe i rutine koje su namenjene da relaksiraju i usredsrede čoveka, a istovremeno daju i više energije. Jedna od njih je joga. Tu je zatim tai či, namenjen da uravnoteži i poveća energiju. Potom je tu i ći gung, koji je dublje usmeren, a dokazano je i da pomaže u lečenju hroničnih bolesti. Tu su i poznatih “pet Tibetanaca”.

Нема коментара:

Постави коментар