петак, 22. новембар 2013.

Kako izbeći povrede na jogi

Iako je reč o fizičkoj aktivnosti u kojoj su svi pokreti vrlo precizni i svedeni, ako ne poštujete savete koji slede, može doći do eventualnih povreda.

Slušajte svoje telo
Svi joga položaji se mogu modifikovati, i veoma je važno prilagoditi ih tako da ne osećate bol dok ste u položaju. Čim osetite bol, popustite u položaju dok bol ne nestane. Morate da napustite svoj um i da ostanete svesni dok vežbate jogu.

Promenite pristup
Ne vežbate jogu da biste došli do punog položaja. I pogrešno je misliti da ako ne možete da dostignete pun položaj, nešto ne radite “kako treba.” U pravom vežbanju joge uživate u svakom položaju u kojoj god modifikovanoj verziji da Vam je on danas dostupan.

Budite strpljiviji
Zapadna kultura ohrabruje trenutno zadovoljenje – uvek  gurajući sve brže i brže. Strpljenje će Vam možda biti teže da savladamo od bilo koje joga asane. Možda ćete videti svog učitelja joge u punom položaju mosta i pomisliti: “Hoću i ja to da uradim u roku od 20 nedelja.” Ali ciljevima i rokovima nije mesto u jogi. Ono što Vam je zaista potrebno su strpljenje i sposobnost da prihvatite ovde i sada.

Možda će proći meseci ili godine dok ne dostignete pun položaj.

Нема коментара:

Постави коментар