четвртак, 28. новембар 2013.

Deklaracija na hrani , istina ili laž

U žurbi ste, gladni ste…ulazite na brzinu u Vama najbliži hiper, super, mega,extra ili kako već u današnje vreme zovu velike trgovinske lance. Ne obazirući se na deklaracije na proizvodima koje u trku ubacujete sa rafova u svoja kolica, odlazite zadovoljni kući obavljenom kupovinom, željni dobre i ukusne hrane. U miru svog doma , vadeći iz kese sve što ste pokupovali , dolazite do možda za Vas razočaravajućeg  otkrića: rok upotrebe je istekao pre dve nedelje, nalepljena deklaracija je prelepljena preko prvobitne, deklaracija je na stranom jeziku, hrana koju ste kupili sadrži više od 10% zasićenih masti/više od 10% povećava rizik od srčanih bolesti/…

Čija je krivica , nas potrošača koji ne čitamo deklaracije ili “onih” s druge strane rafa?
Svaka namirnica po zakonu mora da na sebi ima nalepljenu deklaraciju koja sadrži: naziv i trgovačko ime, spisak sastojaka, neto količinu, uslove čuvanja i skladištenja, rok upotrebe, seriju namirnice, adresu proizvodjača, uputstvo za upotrebu /ukoliko je potrebno/, klasu namirnice, količinu alkohola /kod pića koje sadrže više od 1.2% alkohola/, bar kod.

Deklaracija mora biti na srpskom jeziku,uočljiva i čitka, ne sme biti prekrivena nekim drugim oznakama ili deklaracijama , to isto važi i za deklaracije na namirnicama iz uvoza.
Istraživanja su ustanovila da svega 5% potrošača čita deklaracije na namirnicama, na osnovu kojih se na kraju odluče prilikom kupovine.

Vrlo čest slučaj , kako kod nas tako i u Evropskoj uniji jeste taj da veliki broj namirnica imaju deklaracije na osnovu kojih se ti isti prehrambeni proizvodi svrstavaju u kategoriju “korisnih” za odredjene zdravstvene probleme,dok u realnosti to nije istina. Evropska agencija za bezbednost prehrambenih proizvoda  EFSA je u skladu sa tom tvrdnjom 2011. godine sprovela ispitivanje zdravstvenog dela 2760 namirnica shodno njihovim deklaracijama. Ispitivanjem je naučno dokazano  da samo 510 namirnica odgovara u potpunosti podacima koji stoje na deklaraciji , a tiču se: spiska sastojaka, neto količine, uslova čuvanja i skladištenja, roka upotrebe i klase namirnice. 

Нема коментара:

Постави коментар