субота, 30. новембар 2013.

7 presnih namirnica koje su odlične za Vas

Dobrobiti od presne ishrane su brojne, pošto su presne namirnice bogate prirodnim enzimima, neoštećenim hranljivim materijama i alkalizujućim komponentama koje hrane i pročišćavaju telo. Evo sedam namirnica, koje možete da dodate presne (sirove) u svoju ishranu.

Kokos - Sirov kokos je pravo blago korisnih nutrijenata, plod nedirnute prirode. Kokosova voda iz mladog, sirovog kokosa je puna minerala, vitamina i elektrolita, i savršeno je uravnotežena da hrani i hidrira telo. 

Čija seme (chia seeds) - Što se tiče masnih omega 3 kiselina i antioksidanasa, čija semenke (Salvia hispanica) nemaju premca u svetu. Ove semenke jeli su astečki i majanski ratnici da steknu snagu i izdržljivost. Bogate su vlaknima, esencijalnim masnim kiselinama, kalcijumom, antioksidansima i proteinima, pa pomažu u održavanju linije, pomažu zdravlju organa za varenje – kada se potope u vodu ili tečnost, formiraju neku vrstu zaštitnog gela koji oblaže želudac i creva, podstiču imunitet i opšte zdravlje.

Kakao - Glavni element zdravog metabolizma je magnezijum, a jedan od najboljih izvora magnezijuma je sirovi kakao. Sirov kakao preh je jedinstvem jer sadrži više od 300 identifikovanih nutrijenata koji hrane organizam, pozitivno utiču na hemijske procese u mozgu, podižu nivoe energije, poboljšavaju cirkulaciju i neutrališu slobodne radikale.

Lisnato povrće - Povrće poput blitve, kelja i spanaća bogato je hlorofilom i odlično je da se podigne nivo energije, pročisti jetra i drugi organi i pročisti digestivni trakt.

Fermentisano povrće - Iako je sveže voće i povrće, organski gajeno, vrhunska hrana, ono može postati još zdravije kada fermentiše. Proces fermentacije kupusa, šargarepe i krastavca (kiseli kupus i turšija, ili “presovana” brza makrobiotička turšija) još olakšava njihovo varenje, tako da je organizmu lakše da iskoristi njihove hranljive sastojke.

Mleko i mlečni proizvodi od stoke koja je pasla travu -
Čisto mleko je po ajurvedi lek. Nutricionistički gledano, mleko sadrži gotovo savršenu kombinaciju zdravih masnoća, belančevina digestivnih enzima i probiotičkih bakterija koje nekim ljudima mogu da pomognu da ublaže probleme sa varenjem i poboljšaju imunitet. Puter dobijen od ovakvog prirodnog mleka je sjajna namirnica, bogat masnim kiselinama, selenom, jodom, vitaminima i drugim važnim nutrijentima koji gode zdravlju. 

Нема коментара:

Постави коментар