Zdrava
ishrana može da smanji rizik od teške depresije, kažu rezultati studije na više
od 2.000 muškaraca sprovedene na Univerzitetu istočne Finske.
Zdrava ishrana, koja podrazumeva povrće, voće,
jagodičasto voće, žitarice od celog zrna, piletinu i sir sa malim procentom
masti, povezana je sa manjom pojavom simptoma i manjim rizikom od depresije
tokom perioda praćenja ispitanika.
Veći unos folata takođe je povezan sa smanjenim rizikom od depresije. Povrće, voće, jagodičasto voće, žitarice od celog zrna, meso i džigerica su najvažniji izvori folata. Pored toga, povećan unos kafe negativno je povezan sa smanjenim rizikom od depresije.
Isto tako, učešće u trogodišnjoj studiji baziranoj na promeni načina života poboljšao je rezultate vezane za depresiju, bez posebno različitog uticaja među grupama ispitanika. Osim toga, smanjenje telesne težine povezano je sa većim smanjenjem simptoma depresije.
Brza hrana, šećer i suhomesnati proizvodi mogu da pojačaju simptome depresije.
Nezdrava ishrana koju karakteriše visok unos kobasica, suhomesnatih proizvoda, deserta sa šećerom i grickalica, napitaka zaslađenih šećerom, gotovih jela, francuskih rolnica i pečenog ili prženog krompira povezana je sa većim prisustvom pojačanih simptoma depresije.
Нема коментара:
Постави коментар